The Garden Bar & Kitchen Zagreb

Tko god iole malo duže prati Too Loud blog, nakon pročitanog naslova, zapitat će se u nevjerici – Čekaj malo, The Garden Bar & Kitchen Zagreb?! Kakve sad to veze ima s Too Loud blogom?

Okej, svi znamo da dobra čaša ide uz glazbu, štoviše često pomaže da zvuk postane bolji, a ako se ta čaša pretvori u više njih, zvuk poprima nevjerojatnu kvalitetu. No, ovdje nisu alkohol tj. craft pive razlog zašto se u tekstu osvrćem na novootvoreni The Garden Bar & Kitchen Zagreb, nego ono što se nalazi u samom baru i bez čega bi bar kao takav bio osuđen na prosječnost već u startu.

Na točioniku bara nalazi se 16 vrsti piva. Tu je i dodatan izbor flaširanih i konzerviranih piva, što The Garden Bar & Kitchen trenutno čini mjesto s jednim od najvećih izbora craft piva u strogom centru Zagreba.

Pri tom ne mislim na ponudu piva koja je, usput rečeno, više nego odlična, nego na zvučnički sustav samog bara koji cijeloj priči daje posebnu dimenziju. No krenimo nekim slijedom.

Ako ste ikad izašli u neki bar, restoran, kafić ili bistro, znate koliko glazba, ali i zvučnički sustav pridonose raspoloženju i općoj atmosferi. Jasno da ako je izbor glazbe loš, tu nema spasa pa makar vlasnik ulupao milijune u audio sustav te se toči pjenušac sa 24K zlatnim listićima, konjak s pedigreom ili trapist pivo nastalo za najveće apstinencije fratara.

The Garden Bar & Kitchen Zagreb

Više-manje svi to ugostitelji znaju, ali praksa govori da se u audio sustav ulaže vrlo malo, dok se ne pita za cijenu mesinga i mramora. Posljedično imamo lokale u kojima prevladava buka, alkohol u potocima pomaže nadjačavaju zvuka razglasnog sustava i u konačnici nitko nikoga ne razumije što mu metar udaljen sudružnik govori. Jasno, tada netko od sugovornika krene urlati, taman je popio šestu, a DJ-u nema druge nego da pojača zvuk ne bili itko čuo playlistu koju je maliciozno slagao vikend prije i na koju je posebno ponosan. I tako u krug.

E, tu sad na red dolazi priča o zagrebačkom The Garden Bar & Kitchenu smještenom u Preradovićevoj ulici, bliže samom centru. Inače, cijela ta Garden saga kreće od ljetnog The Garden festivala koji već duži niz godina na Jadranu privlači partyjanere iz cijelog svijeta i koji obožavaju utažiti žeđ, pogađate – pivom. Tu su organizatori uvidjeli, logično zaključili i došli do sjajne ideje – a zašto ne bismo mi proizvodili vlastito pivo, umjesto da se natežemo s kojekakvim dobavljačima, sklonim promjenama poslovnih dogovora i upitnim maržama.

Rečeno – učinjeno! Nastala je vlastita pivovara, The Garden Brewery, smještena na zagrebačkom Žitnjaku. Međutim, koliko god da je to mjesto cool i da se u njemu zaista mogu popiti odlična craft piva (ako niste, potražite Milkshake IPA, pivo je ‘to die for’), ostaje problematična periferna lokacija. Ono, baš je van ruke i vrlo nezgodno ako nakon par piva morate sjest za volan i krenuti prema centru. Iza ponoći, vrlo vjerojatno ode vozačka za 5…, 4…, 3…

No, kako sam već dao naslutiti, iza cijelog Garden projekta, očito stoji netko, ili više njih, koji znaju kako razgranati posao, tako da ne me čudi odluka da se otvori The Garden Bar & Kitchen baš u srcu Zagreba.

Uz bogatu ponudu craft piva, tu je i skroman ali vrlo interesantan izbor jela, ali sve to i dalje nije tema ovog teksta. Tema je jedan od najboljih zvučničkih sustava koje trenutno možete čuti u nekom baru, kafiću i općenito ugostiteljskom objektu u Zagrebu. Disco i noćni klubovi gdje praši razglas na 100 i kusur decibela i gdje su strane riječi pjesama rjeđe od Halleyjevog kometa, izvan su svake kategorije i neću ih uzimati u obzir.

Nadam se da svima jasno da ovo nije tema u kojoj ću opisivati zvuk audiofilskom terminologijom, a još manje ću se osvrtati na izbor glazbe koja se vrti u The Garden Bar & Kitchenu. U prijevodu, zaboravite na ono – sjedio sam za šankom, točno na trećem barskom stolcu visine 62 cm, kada samo mogao osjetiti strune Stradivarijeve violine kako hropotom opisuju dramu Lisztovog stvaralačkog opusa. Da ste sad popili jedno 4, 5 Garden CIPA (Citrus-IPA) s alkoholom od nekih 7,2, vjerojatno vam ne bi bilo dobro.

Nego da se vratim na management i odluku da se kvaliteta ugostiteljske ponude poprati isto tako kvalitetnim zvukom. Nakon obilaska specijaliziranih tvrtki za instalaciju profesionalnih razglasa, ali i onih koji višekanalni audio sustav rješavaju na sofisticiran način i van uobičajenih standarda, odabir je pao na tvrtku Ascomm iz Svete Nedelje, inače profesionalaca na polju instalacije vrhunskih višesobnih audio/video sustava i kućnih kina. Ne, nisu to ona kućna kina koja ste do jučer za šaku riže kupovali u veletrgovinama, sada pod stečajem, nego o kućnim kinima na koje većina u svijetu slini samo kad pogleda fotografije.

To su ona kućna kina, obično smještena u podrumu obiteljske kuće, nalik pravom kinu, s pravim sjedalima i pravim kokicama, ali s takvom slikom i zvukom kakav jedan multipleks može samo sanjati. Ne lupetam, vidio sam, čuo, doživio. Osim toga, jedno takvu referentno kućno kino bit će tema jednog od sljedećih blog postova. I da, nije u pitanju bogati Amer, kao, to samo tamo takvo što postoji. Pokazat ću vam da takvih stvari ima i u Hrvatskoj. No zasad se vratimo temi.

S obzirom na to da su vlasnici lokala usko vezani uz glazbu, imaju bogato iskustvo s različitim audio sustavima, ne padaju na jeftine fore moćnog basa i agresivno prenaglašenih satelita. Možda na nekom otvorenom prostoru, ali ovdje su ciljevi usmjereni u nešto drugo. Dakle, klasičan PA sistem (Public Address System) ovdje nije opcija, nego se traži artikulirani sustav, dovoljno snažan da popuni dvoetažni lokal, ali da pritom ne postane glavni fokus posjetitelja.

Neki će vam audiofili reći da je dobar HIFI sustav onaj uz kojeg možete normalno razgovarati i pritom slušati glazbu bez naprezanja. E, upravo se takvo što i ovdje htjelo postići, ali u javnom prostoru.

Prije nego što navedem što je sve od opreme uključeno i prikažem shematski sustav audio sustava, besramno mogu reći da sam od otvorenja, koje je bilo pred nekih mjesec ili nešto više dana, The Garden Bar & Kitchen posjetio bar 10-ak puta. Da, da, jako volim craft pivo, priznajem. A da ne kažem da je osoblje ljubazno i angažirano. I kad god bih navratio popiti pivo, zaista sam mogao čuti zvuk kakav se ne sreće po ostalim ugostiteljskim objektima. Znalo je biti trenutaka kad je bar bio pun, ali sam svaki put jasno mogao čuti što slušam.

Čak i na samom svečanom otvorenju, kada je dobar dio uzvanika stajao pred lokalom jer nije stao unutra, mogao sam bez ikakvog naprezanja razgovarati s poznanicima ili konobarima.

Nema tu govora o lupetanju subwoofera zbog kojeg vam je u startu loše ili piskutavog zvuka visokotonaca. Glazba, odnosno vrlo dobar glazbeni izbor, ima taj ‘flow’ koji će vas u trenutku natjerati da zanjišete kukovima, ali se nećete pritom djevojci ili momku obratiti s – Ha, što si rek’o?! Ne čujem!

Ako dosad još netko nije shvatio, ponavljam da govorim o specifičnim uvjetima u kojima smo se prije ili kasnije svi našli, a to je ugostiteljski objekt s radnim vremenom do kasno u noć i u kojem se ne štedi na glasnoći, baš kao i na piću. U prijevodu, u pravilu smo se više-manje s takvih mjesta vraćali, ili puni (preglasnog) zvuka zbog kojeg smo ukupnu konverzaciju s društvom sveli na minimum, ili pak obrnuto, frend se toliko nacugao i raspilavio da nismo čuli niti jednu pjesmu kako spada jer je, eto, tamo negdje u pozadini glazba tek šuškala a ovaj je urlao većinu večeri.

Iz razgovora s ekipom iz Ascomma saznao sam o projektu u stvaranju te se na moj nagovor rodila ideja da se napiše ovakva tema jer vjerujem da je zanimljiva svima onima koji ne samo da vole dobar zvuk, nego upravo zaziru od mjesta gdje bi pod normalno u večernjim satima s društvom popili piće, ali ih očajan zvuk lokala odbija.

U nastavku se nalaze dijagrami audio sustava i tlocrt lokala iz kojih se vidi što je od opreme instalirano i gdje se u lokalu nalazi. Stavio sam u prilog nacrte kakve sam dobio od Ascomma i nažalost ne mogu garantirati da će ih svi, bez obzira na veću rezoluciju samih slika, svi razumjeti. Iskreno, iz prve nisam niti ja.

The Garden Bar & Kitchen – prizemlje. 

Međutim, cijela je priča prilično jednostavna, a ja ću se potruditi da ju ispričam jezikom koji će svi razumjeti. Kao prvo, korišteni su Artcoustic zvučnici, danskog proizvođača, koji u startu nemaju veze sa standardnim razglasnim sustavima. Bacite pogled na priloženu fotografiju i već će vam se dosta toga otkriti. Riječ je o Spitfire 8-4 modelu zvučnika tj. o superiornim visokotonskim i srednjetonskim jedinicama, smještenim u isto kućište.

Artcoustic Spitfire 8-4 zvučnik. Uz frekvencijski opseg od 70 Hz do 40 kHz, nazivna osjetljivost iznosi 101 dB, što znači da ne predstavlja teret za pojačala te ga je lako pogoniti s pojačalima manje snage.

Sama tvrtka na web stranicama ne otkriva čije zvučničke jedinice koristi u svojim zvučnicima, tek navodi kako se radi o danskom dobavljaču. Međutim, iz direktnog upita, saznao sam kako je riječ o Scan Speak visokotoncima i Peerless mid-bas jedinicama. Scan Speak je inače proizvođač i dobavljač zvučničkih jedinica mnogobrojnih high-end proizvođača zvučnika. Ovdje bih naglasio da se mnogi šepure state-of-the-art jedinicama, štoviše, većina niti ne krije kako je riječ o Scan Speaku, ali gotovo svi od reda navode kako su napravljeni samo za njih i po njihovim specifikacijama, što je u jednu ruku i točno. Međutim, na kraju dana, to je Scan Speak, takav kakav je, u startu vrhunski proizvod na kojem ostaje vrlo malo prostora za unaprjeđenje.

Artcoustic Spitfire 8-4 zvučnici namijenjeni su prvenstveno instalacijama privatnih kućnih kina. Zahvaljujući plitkim dimenzijama kabineta, zauzimaju malo prostora na zidu i mogu se smjestiti iza akustički transparentnog projektorskog platna.

Da stvar bude bolja, nikad, ali baš nikad, nigdje, u Hrvatskoj ili inozemstvu, nisam vidio Scan Speak zvučničke jedinice u javnom prostoru pa tako i u niti jednom lokalu. U domovima zadrtih audiofila, e, to već da.

Artcoustics PS2 subwoofer – U 30 kilograma teški kabinet ugrađene su dvije 10″ bas jedinice.

Ako ste uspjeli dešifrirati dijagram, vidjeli ste da se takvi satelit zvučnici nalaze na obje etaže. Na donjoj su montirana 4 zvučnika, po 2 na suprotnim zidovima (od ulaza lijevi i desni), dok se u dijagonalnim kutevima nalaze 2 Artcoustics PS2 subwoofera, koji, usput rečeno, pripadaju kategoriji klasičnih PA sustava, ali ovdje su se zahvaljujući ostatku opreme optimalno uklopili u audio sustav. Na istoj je etaži i DJ lokacija, kao i Bose CC-64 kontrolna jedinica.

The Garden Bar & Kitchen – 1. kat. 

Kat više vrlo slična situacija. Po 2 zvučnika također su smještena na suprotne zidove, međutim subwooferi, iako dijagonalno smješteni, čine suprotnu dijagonalu od donje etaže. Time su riješeni potencijalni problemi koji mogu stvoriti subwooferi jer bi u suprotnom na dvije etaže iz istih kuteva isijavali niske tonove, odnosno zvučni tlak. Moram priznati, lukavo i elegantno rješenje jer nema bumijanja i neugodnih vibracija.

Na gornjem katu Artcoustics PS2 subwooferi nalaze se ispod sjedećih mjesta te su dodatno zaštićeni metalnim mrežama. Za goste su potpuno nevidljivi.

Osobno gledam na bonus u činjenici da subwooferi ne idu tektonski duboko, odnosno spuštaju se na nekih 25 Hz (-6 dB). U praksi 90% provode u režimu najdubljih tonova koji pružaju vrlo prihvatljivih, čak da se radi i o kućnim uvjetima, nekih 30 do 40 Hz. Drugim riječima, basa ima sasvim dovoljno, ali u onom omjeru koji neće gostima pjeniti pivo u čaši.

Ecler MPA6-150R pojačala predviđena su za tzv. ‘heavy duty’ režim, odnosno za cjelodnevni rad. 

Na istom se katu nalazi glavna elektronika, odnosno Artcoustic PA-750 mono pojačala snage 750W na 8 ohma u AB klasi, zadužena za tjeranje subwoofera, dok se za satelite brinu Ecler MPA6-150R pojačala u D klasi. Kažu momci iz Ascomma da su ih odabrali zbog nešto toplijeg karaktera kakvog su htjeli postići u ovakvom objektu. Ovdje moram reći da sam takvu informaciju uzeo zdravo za gotovo jer mi je ipak teško, ustvari nemoguće, u ovakvim uvjetima evaluirati karakter pojačala.

Pojačala i kontrolne jedinice ugrađene su u profesionalni rack te skirivena od pogleda gostiju bara.

U glavnu jedinicu na katu u kojoj se nalaze pojačala i ostatak elektronike, ugrađen je Sonos Connect kako bi osigurao glazbu putem internet radija i online streaming servisa popust Spotifyja, Deezera, Tidala i drugih. Naravno, i pristup vanjskim jedinicama na kojima je pohranjena glazba. Upravljanje ide putem smartphonea, tableta ili računa. I ovdje je prisutan Bose CC-64 kontrolna jedinica spojena direktno na procesor zvuka tj. na Bose Controlspace ESP-00 s analognim ulazima i izlaznim karticama.

Bose CC-64 kontrolna jedinica.

Zašto baš Bose i ovaj uređaj, Karlo Bruči, voditelj projekta objašnjava: ‘Ova serija procesora jednostavno oduševljava mogućnostima procesiranja, fleksibilnošću skretnica, izuzetno malom latencijom i na kraju vrlo analitičnim i dinamičnim zvukom. Dakako, govorimo u kontekstu instalacijskog zvuka, ne kućne ezoterije. U ovakvim projektima obavezno koristimo balansirani signal između pretpojačala i pojačala kako bi interferencije sveli na minimum.’

Audio-Technica AT LP-1240 gramofon.

Točku na ‘i’ cijelog audio sustava čini Audio-Technica AT LP-1240 gramofon koji se po potrebi može seliti s jedne na drugu DJ poziciju, odnosno u prizemlju ili na katu lokala. No, ni tu nije ništa prepuštenu slučaju tako da na obje pozicije gramofon čeka metalna konstrukcija s kamenom površinom, a sve smješteno na Rondo antivibracijsku i nivelacijsku podlogu.

Nakon ovog podužeg teksta nadam se da sam vam dao ideju gdje u gradu u miru popiti dobro pivo, družiti se prijateljima i usput slušati dobar zvuk.

Još jedanput naglašavam kako The Garden Bar & Kitchen Zagreb nije mjesto gdje ćete otići u audiofilsku nirvanu. Imajte na umu da se ovdje prvenstveno toči pivo i servira hrana. Zvuk i glazba su sekundarne stvari, ali ako vam naporan zvuk ogadi jelo i piće te rastjera društvo (priznajte da sad imate deja vu) onda shvaćate da to sekundarno itekako postaje primarno.

VIP prostorija s ugrađenim SONOS Play 5 aktivnim zvučnicima.

Za one najzahtjevnije i željne potpunog mira dok hedonistički uživaju, na gornjoj etaži nalazi se izdvojena VIP prostorija koja se po dogovoru s osobljem lokala unajmljuje, da li za proslave rođendana, intimno druženje ili nešto treće, potpuno je nevažno. Međutim, i tu će vas dočekati jako dobar zvuk iz Sonos zvučničkog sustava.

Sonos Play 5 zvučnik.

Iskreno se nadam da će, između ostalih, ovaj blog post pročitati i neki ugostitelj iz Zagreba ili ostatka Hrvatske. A nadam se samo zbog toga da mi prošire izbor gdje ću provesti svoje slobodno večernje vrijeme koje ionako imam na kapaljku. Vjerujte mi, ne ide mi se u zaglušene sredine, ne da mi se nadvikivati i ne da mi se plaćati nešto u čemu u konačnici neću uživati. Za mene je The Garden Bar & Kitchen Zagreb svjetlo na kraju tunela, tako da moram stisnuti ruku svima koji su se uključili u ovaj projekt.

Vidimo se na čaši dobrog craft zvuka!


Tekst je nastao u suradnji s tvrtkom Ascomm iz Svete Nedelje. Hvala Dini Suljiću i Karlu Bručiju na ustupljenim materijalima za potrebe pisanja teksta. Hvala i ljubaznom osoblju The Garden Bara & Kitchen na susretljivosti tijekom fotografiranja.

3 thoughts on “The Garden Bar & Kitchen Zagreb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *